
De Indonesische keuken. Selamat Makan.
Wouter F.P.H. Rademakers
900 'blauwe hap' recepten uit de kombuis van de Koninklijke Marine.
Na de soevereiniteitsoverdracht van Indonesiƫ keerden tienduizenden militairen terug naar Nederland, die tijdens hun diensttijd in Indonesiƫ heel wat lekkere gerechten hadden leren kennen. Bij de terugkerende militairen waren uiteraard ook Indonesische-Nederlanders personeelsleden van de Koninklijke Marine (KM). En zij werden bij de KM "blauwe jongens" genoemd vanwege hun huidskleur.
Overigens was dit niet denigrerend bedoeld. Hun specialiteiten uit de Indonesische keuken werd daarom in de KM volksmond "blauwe hap" genoemd. Heden ten dage wordt deze term nog steeds gebruikt. Bij de KM wordt al sinds tientallen jaren op woensdag de befaamde Indonesische rijsttafel gereserveerd. Een traditie die nog steeds wordt voortgezet.
Voor 'Selamat Makan' verzamelde Wouter Rademakers ruim 900 kenmerkende 'blauwe hap' recepten, velen bekend en geroemd door de liefhebbers van de Indonesische keuken. Een compleet basisboek, van Nasi tot complete rijsttafel, onmisbaar voor iedere liefhebber.
Wouter Rademakers diende decennia lang bij de Koninklijke Marine en was lange tijd in Indonesiƫ gestationeerd. Heeft een grote voorliefde voor de Indonesische keuken en ''Selamat Makan' is het resultaat van 35 jaar verzamelen en uitproberen van recepten.